Хиляди излязоха по улиците на Прага в събота, за да протестират

...
Хиляди излязоха по улиците на Прага в събота, за да протестират
Коментари Харесай

Чашата преля: Хиляди чехи на бунт срещу бедността

Хиляди излязоха по улиците на Прага в събота, за да протестират против чешкото държавно управление, високата инфлация и да изискат преустановяване на военната поддръжка на страната за Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

От една година Чешката република се бори с рекордни равнища на инфлация, основно заради скока на цените на силата, породен от войната в Украйна.

През февруари годишната инфлация в страната - членка на Европейски Съюз и НАТО, с население от 10,5 млн. души, достигна 16,7%.

Съботният протест " Чехия против бедността " беше проведен от нова политическа партия.

" Събрали сме се тук през днешния ден, с цел да се противопоставим на тази беднотия ", съобщи пред множеството на централния Вацлавски площад Йиндрих Райхл, юрист, който управлява извънпарламентарната партия ПРО.

Протестиращите приканиха дясноцентристкото държавно управление на Петр Фиала да подаде оставка, а Райхл съобщи, че желае водачи, които " се грижат първо за ползите на чешките жители ".

Критиците упрекват държавното управление на Фиала, че се грижи повече за Украйна със забележителната военна и филантропична помощ, изпратена в разкъсваната от война страна от началото на нашествието през февруари 2022 година

Протестиращите жигосаха и НАТО, като чешките медии оповестиха, че протестиращ с високоговорител е призовал тълпата да смъкна украинското знаме от постройката на Националния музей в горната част на Вацлавския площад. Финансираната от Кремъл съветска медия " Спутник " отразяваше митинга. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР